med passion för äkthet och magi

Ida Frid

fotograf sedan 2005

Det började med en liten kompaktkamera i 80-talets Hälsingland. Tio år senare framkallade jag bilder i mörkrummets infraröda ljus.

Det var en magisk känsla att se bilderna växa fram. Att få stå i sin egen värld med musiken dånande ur den gamla skraltiga kasettbandspelaren. 

De svartvita bilderna hängdes på tork ovanför vätskebaljorna för att sedan granskas i dagsljus.

På Forsa Folkhögskola gjorde vi fotoutställningar och redigerade VHS-film analogt. Ett nytt millennium ringdes in, och den tekniska utvecklingen körde gasen i botten.

Jag gick ett år på Kalix folkhögskolas TV-linje, och började sedan jobba på SVT i Stockholm som TV-fotograf och kameraman. Jag hade just tagit körkort när jag  tog TV-bilen ut i Stockholmstrafiken för första gången. Snart kunde jag både Stockholms filsystem och TV-husets korridorer innan och utan.

2005 startade jag min fotofirma. Jag varvade bröllopsfotograferingar och porträttfotouppdrag med TV-uppdrag.

När Aftonbladet startade upp sin nya TV-kanal, var jag en i teamet. Mitt första uppdrag var att följa Reinfeldt under hela valnatten 2006, med en TV-kamera på axeln.

Som fotograf och redigerare producerade jag sedan inslag i högt tempo tills jag efter ett år fick jobb på Nyheterna i TV4.

Jag redigerade också modedokumentärer till H&M och feature-inslag till Ebbas Stil på Barracuda, innan jag började längta från Stockholm.

Jag hade bott där i tio år när vi flyttade upp till Hälsingland med familjen hösten 2012.

Vi ville komma närmre naturen, och i Norrala startade vi upp Ringa Gård med glasskafé och butik i ladugården. Vi anordnade konserter på gårdstunet bland får, höns och katter, under tre intensiva och väldigt roliga somrar. Under vinterhalvåren varvade jag marknader på gården med vikariat på Hälsingetidningar och TV4. När jag blev erbjuden en heltidstjänst på tidningen Ljusnan tackade jag ja.

Jag arbetade som multijournalist i tre år. Gjorde research, intervjuade skrev texter, fotograferade, filmande och redigerande. 

Jag höll fotokurser för mina medarbetare och fick stor uppskattning för min förmåga att känna in, komma nära och förstå människor.

Sedan våren 2020 frilansar jag som journalist, fotograf, videofilmare och redigerare.

Jag håller fotokurser online, gör beställningsfilmer, porträttfotograferingar och reportage.

Jag Instagrammar dagligen och postar bilder på naturen, hönsen och katterna jag omges av, på mitt Instagramkonto @sinnesfri, återbruk och loppis på @returnity_sweden och bilder och filmer med högre kvalitet på @idafrid_media.

När jag inte fotar så syr jag, virkar, gör smycken och går på loppis. Och så dricker jag mycket kaffe med mjölk och mörk choklad i, och lyssnar på poddar mellan granarna i skogen.

Ida Frid

Mission

Min mission är att berätta, genom bilder text och video. 

Vision

Jag har många visioner. Som att göra viktiga, berörande dokumentärfilmer och att få skapa bredare genom återbruk, cirkulär ekonomi och inkludering.  

Värden

Ida Frid Media

Ida Frid Media Ringa 411
826 94 Norrala

ida@idafridmedia.se 070-567 57 61